Vioolles

Vioolles

In de muziekpraktijk wordt het grootste gedeelte van de tijd vioolles gegeven. Als je op vioolles wilt, moet je zorgen dat je een viool hebt. Er komen verschillende vragen in je op: waar moet ik de viool halen, moet ik direct kopen of kun je die ook huren? Hoe lang duren de lessen? Zijn er mogelijkheden tot samenspel? Deze vragen en nog veel meer worden vaak gesteld. Daarom staat hieronder uitgelegd hoe het in zijn werk gaat als je op vioolles komt.

Een goede viool huren is belangrijk

Over het algemeen is het verstandig om een viool te huren. Zeker als je kind op vioolles komt. Het is namelijk vrij prijzig om een goede viool te kopen. Er zijn genoeg goedkope violen op internet of in een muziekwinkel te vinden maar dit zijn meestal niet de violen waar je goed les op kunt krijgen. Wil je wel een goede viool kopen, dan is dat een echte investering. Bovendien is het zo dat kinderen kleinere kinderviolen hebben. Deze bestaan uit verschillende maten zoals een ¼, ½ of ¾ violen. Over het algemeen krijgen kinderen pas echt een hele viool als ze 12 jaar zijn. Het is dus een kostbaar iets als je steeds een nieuwe viool moet kopen. Ik raad aan om bij een vioolbouwer een viool te huren. Deze is dan ook weer kosteloos om te ruilen naar een grotere viool. Dit kan bijvoorbeeld bij een vioolbouwer in Den Bosch of Breda. Als je hierheen gaat moet je eerst een afspraak maken. Ik raad aan om je kind mee te nemen want het is al een hele leuke ervaring en bovendien wordt ernaar gekeken hoe groot de viool voor je kind moet zijn.

Proefles

Het is verstandig als je op vioolles wilt komen om een proefles te plannen. Je kunt dan eens kijken wat het precies inhoudt, kennismaken met de docente en natuurlijk een beetje de sfeer te proeven! Deze proefles kost 10,00 euro.

Direct liedjes spelen

Ik adviseer kinderen een half uur in de week les te laten nemen. Als volwassene kun je hiervan afwijken. Een vioolpas wilt zeggen dat je zelf een afspraak maakt voor een les. Hier staat geen vaste tijd voor gereserveerd. Je maakt met de docente een aparte afspraak. Deze lessen mogen ook altijd verplaatst worden. Een vioolpas wordt meestal gebruikt door volwassenen die al wat langer les hebben en af en toe nog een les willen nemen.

Als je begint met vioolles moeten er boeken aan worden geschaft. Je start met een beginnersboek dat de docente zelf geschreven heeft. Daarna komt er een methodeboek bij.

Pizziwatte?

Je begint al direct liedjes te spelen op de viool maar dan wel pizzicato spelend. Dit is tokkelen op de viool. Belangrijk is namelijk dat er veel aandacht besteed wordt aan stokoefeningen. De stok vasthouden is erg lastig dus daar gaan we eerst de spieren voor trainen. Maar je komt natuurlijk om muziek te maken dus we gaan wel direct liedjes spelen op een alternatieve manier.

Lesduur

1x in de week 30 minuten
  45 minuten
  60 minuten
1x in de 2 weken 30 minuten
  45 minuten
  60 minuten
vioolpas strippenkaart

Oefenen en samenspel

Het is erg belangrijk voor muzieklessen dat er geoefend wordt. Voor kinderen is dit af en toe best lastig. Toch verwacht ik wel van mijn leerlingen dat ze ongeveer 5x per week oefenen. Ouders zullen hierin mee moeten helpen. In het begin is de oefentijd nog niet zo lang maar dit moet wel 30 minuten worden uiteindelijk. Het is belangrijk bij vioollessen dat er regelmatig geoefend wordt omdat het dan beter in het kind integreert.

In de muziekpraktijk wordt altijd privéles gegeven maar het samenspel neemt wel een erg belangrijke plaats in, omdat je uiteindelijk niet muziek maakt om zelf thuis te oefenen maar juist om samen te spelen. Het is al heel snel mogelijk om samen te spelen. Na een bepaalde periode ( dat is bij ieder kind wisselend ) kun je mee gaan spelen in ensembles. Dit zijn groepen leerlingen met leeftijdsgenoten die om de week een uur samenspelen. Dit is dus extra naast de privéles.

Saartje: (7 jaar)

Juf Kim kan alles erg goed uitleggen en heeft veel geduld als het soms lastig is

Juf Kim kan alles erg goed uitleggen en heeft veel geduld als het soms lastig is

Juf Kim is heel goed in het organiseren van concerten. Ik vond het eerst heel spannend om mee te doen maar door haar durfde ik het toch!